Vina

naša

Vina

Prebujali smo se s prvimi žarki tudi tiste davne dni 1500 let pred Kristusom, ko nas je sonce pospremilo na rosna polja, vrtove in v vinograde. Bogata vegetacija in plodna zemlja sta Dioniza - Boga vina še okrepili v njegovi moči. Okrašen z vinskim listjem in obdan s prelepimi Grkinjami je božansko užival v vsakem požirku izpitega vina.

Prav to in takšno vino božanskega okusa nas spremlja, v vojnah in v ljubeznih, skozi žalost in smeh, v dvorcih in kočah, v srcih in razumu vseh nas, skozi stoletja in tisočletja…

Ugodni klimatski pogoji vplivajo na dober razvoj kvalitetne vinske trte, ki je obsijana z vseh strani na hribovitem vinogradniškem posestvu hiše Doppler. Ta kvalitetna vina z bogato aromo nastajajo v eni najmodernejših vinskih kleti v Evropi. Vinska klet hiše Doppler se nahaja v globini 5 metrov in se razprostira na 600 m2 površine. Vrhunska oprema in najobčutljivejši senzorji merijo koncentracijo ogljikovega dioksida in takoj ustavijo morebitno povečanje koncentracije. Vse lastnosti vina se merijo, beležijo in nadzorujejo v laboratoriju hiše Doppler in tukaj nastajajo najboljša žlahtna bela vina.

Tudi Napoleon je cenil dobro vinsko kapljico, kakor tudi celotna pokrajina Champagne, kjer še danes pridelujejo peneča vino po klasični metodi s sekundarno fermentacijo v steklenicah. Dober glas seže v deveto vas in dedek Dopler si je rekel: Kar je zmogel Dioniz v Grčiji in kar zmorejo v Champagni v Franciji, zmorem tudi jaz v tej Pesniški dolini, kjer je dovolj lepih žensk in nič ne more ovirati pridelave božanskega vina.

In dedek in njegova vnukinja sta uspela. Uspela sta ustvariti peneče vino Diona, ki se pije ob posebnih priložnostih in katerega okus je poznan že mnogim med nami.